НМЛ управлінської діяльності та забезпечення якості освіти





Фахова студія «Модеруємо соціально-психологічний супровід» у рамках методичного марафону «Стаємо сильнішими разом»

Jun 14, 2023
Разом з командою #DECIDE КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради» продовжує реалізацію національної ініціативи "СТАЄМО СИЛЬНІШИМИ РАЗОМ!".

Разом з командою #DECIDE КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради» продовжує реалізацію національної ініціативи "СТАЄМО СИЛЬНІШИМИ РАЗОМ!".  

 

14 червня на базі КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради» центром практичної психології та соціальної роботи та науково-методичною лабораторією управлінської діяльності та забезпечення якості освіти кафедри педагогіки та освітнього менеджменту в режимі online була проведена фахова студія для працівників психологічної служби, педагогічних працівників, директорів та консультантів центрів професійного розвитку педагогічних працівників системи освіти Одеської області за темою: «Модеруємо соціально-психологічний супровід» (використання ресурсів ОДГ/ОПЛ  задля сприяння інтеграції дітей, які опинилися в умовах війни) . До заходу долучились понад 100 учасників.

 

Спікерами виступили Болдирєва Ганна та Солнцева Олена, працівники КЗВО «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради». Робота фахової студії була спрямована на опрацювання питань щодо сприяння інтеграції дітей, які опинилися в умовах війни та організації належного соціально-психологічного супроводу в закладі освіти, підвищення  готовності педагогічних працівників  до використання ресурсів освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини у роботі з дитячими спільнотами, удосконалення комунікативних навичок та психологічних вмінь підтримки педагогічної спільноти.

 

Болдирєва Ганна акцентувала увагу на змінах соціальної реальності дітей і відповідно актуалізувала потребу їх адаптації до нового соціального середовища. Задля успішної інтеграції дітей, які опинилися в умовах війни, одним із основних завдань педагогів є налагодження міжособистісної комунікації учасників освітнього процесу. Саме на це було направлено опрацювання вправ: «Це ми і це наші спільні цінності» і «Навчаємось ефективній міжособистісній комунікації». Використовуючи техніку «Я-висловлювання», учасники студії  мали змогу розглянути різні ситуації. Із зацікавленістю було сприйнято модель «Чотири вуха», яка допомагає навчитися чути і слухати, розрізняти рівні спостереження, опису, інтерпретації та оцінки.

 

Солнцева Олена розкрила наскільки  важливими є психологічні аспекти соціальної інтеграція, питання підвищення рівня  стресостійкості  і розуміння поняття стресу та резильєнтності, учасники вмотивовано опрацювали вікові особливості  реагування  на травматичні події,  етапи психологічної підтримки дітей, які зазнали впливу стресогенних факторів та психотравмуючих подій. Спікер опрацювала з учасниками добірку навчальних активностей, необхідних для інтеграції, самореалізації особистості,  вправи  з циклу  «Наші права, обв’язки, правила», інтерактивні вправи  «Гра без правил, гра за правилами», «Серця», які відкривають розуміння багатоманітності, гідності, єдності, ідентичності, унікальності особистості, рівноправності, виявлення позитивних рис, важливості спільноти в житті кожної людини, шанобливого ставлення до кожного. 

 

Впродовж онлайн-заходу  учасники відмітили, що в умовах війни дорослі та діти переживають внутрішню напругу, неминучим наслідком якої є стани стресу та порушення внутрішньої стабільності. Тому важливість  організації належного соціально-психологічного супроводу в закладі освіти і є вкрай важливою складовою сучасної освіти.
 




News


Apr 22, 2024
Навчання директорів шкіл управлінню закладами освіти у кризових умовах: результати чесько-українського проєкту у Трускавці
З 15 по 19 квітня у м. Трускавець Львівської області відбулося навчання директорів закладів освіти з Одеської, Херсонської та Миколаївської областей на тему «Управління школою у кризових ситуаціях».

Apr 16, 2024
#Дискусійний_простір «Нова українська школа: рухаємось разом» // «#Інтегруємо(ся): STEM// STEAM//STREAM»
Керівники закладів загальної середньої освіти, директори/ консультанти центрів професійного розвитку педагогічних працівників Одещини 16 квітня зустрілися у дискусійному просторі «Нова українська школа: рухаємось разом». Комунікація відбулася за темою: «#Інтегруємо(ся): STEM// STEAM//STREAM»

Apr 11, 2024
Практичний інтенсив «Ресурси, стратегії, практики»// «Інструменти професійного розвитку педагогічного працівника через участь в освітянських мережевих спільнотах»
11 квітня 2024 року для співробітників центрів професійного розвитку педагогічних працівників відбувся практичний інтенсив на тему: "«Інструменти професійного розвитку педагогічного працівника через участь в освітянських мережевих спільнотах»

All news