НМЛ управлінської діяльності та забезпечення якості освіти





Дискусійний івент «Що було б, якщо курсу за вибором «Навчаємось жити в громаді» в ЗЗСО Одещини не було б?!»

Apr 11, 2023
Ми продовжуємо знайомити з успішними практиками впровадження курсу за вибором для учнів 8(9) класів “Навчаємось жити в громаді”. Так, 11 квітня в онлайн форматі відбувся дискусійний івент «Що було б, якщо курсу за вибором «Навчаємось жити в громаді» в ЗЗСО Одещини не було б?!».

Ми продовжуємо знайомити з успішними практиками впровадження курсу за вибором для учнів 8(9) класів “Навчаємось жити в громаді”. Так,  11 квітня в онлайн форматі відбувся дискусійний івент «Що було б, якщо курсу за вибором «Навчаємось жити в громаді» в ЗЗСО Одещини не було б?!».

На початку заходу Любов Задорожна, ректор КЗВО “Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради”, регіональний координатор проєкту «DECIDE - Децентралізація для розвитку демократичної освіти», наголосила на важливості злагодженої співпраці закладів освіти та місцевої влади у створенні умов для набуття учнями досвіду демократичної участі у житті школи та громади, а також відмітила успішні практики Визирської, Кілійської, Красносільської та Нерубайської територіальних громад - партнерів проєкту DECIDE.

Мотивуючим для усіх присутніх став виступ Сергія Мергута,  начальника відділу освіти та молодіжної політики Кілійської міської ради, в ході якого були розкриті важливі аспекти та ключові здобутки партнерства школи-влади-громади не лише у процесі впровадження курсу за вибором “Навчаємось жити в громаді” для учнів 8(9) класів ЗЗСО, а й реалізації низки інших партисипативних ініціатив проєкту DECIDE.

Презентували навчальну програму курсу за вибором “Навчаємось жити в громаді” для учнів 8(9) класів ЗЗСО, співробітники академії Світлана Воронова, Ганна Болдирєва та Наталя Красножон, котрі вже зовсім згодом будуть тренерами  навчального тренінгу з методики викладання курсу і проводитимуть відповідне навчання для педагогів Одещини.

Низку безкомпромісних аргументів на користь того, що курс має впроваджуватися і надалі, навели вчителі закладів освіти територіальних громад - партнерів проєкту DECIDE: Оксана Чорна та Вікторія Урсуленко (ОЗО “Першотравневий ліцей” Визирської сільської ради), Ольга Леськів (Нерубайський академічний ліцей №2 Нерубайської сільської ради), Катерина Горбань (Трудівський ЗЗСО Кілійської міської ради) та Діана Карпенко (Красносільський ліцей Красносільської сільської ради).

І нам дуже приємно, що до заходу долучилася наша колега із Полтавщини. Так, Оксана Кукленко, вчителька історії та громадянської освіти Остап’євського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Решетилівської міської  ради натхненно поділилася своєю історією успіху викладання курсу загалом, а також реалізацією дослідницького та соціального проєктів.

Слід зазначити, що дискусійний івент об’єднав однодумців у важливості громадянської освіти учнівської молоді і пройшов без дискусій щодо доцільності впровадження курсу вибором “Навчаємось жити в громаді” у варіативну складову освітніх програм закладів загальної освіти Одещини. Тож нашим наступним кроком буде проведення у травні-червні на базі академії навчання педагогічних працівників методики викладання курсу і, звичайно ж, розширення нашої освітянської спільноти, котра навчається та навчає жити в громаді.

 




News


Apr 22, 2024
Навчання директорів шкіл управлінню закладами освіти у кризових умовах: результати чесько-українського проєкту у Трускавці
З 15 по 19 квітня у м. Трускавець Львівської області відбулося навчання директорів закладів освіти з Одеської, Херсонської та Миколаївської областей на тему «Управління школою у кризових ситуаціях».

Apr 16, 2024
#Дискусійний_простір «Нова українська школа: рухаємось разом» // «#Інтегруємо(ся): STEM// STEAM//STREAM»
Керівники закладів загальної середньої освіти, директори/ консультанти центрів професійного розвитку педагогічних працівників Одещини 16 квітня зустрілися у дискусійному просторі «Нова українська школа: рухаємось разом». Комунікація відбулася за темою: «#Інтегруємо(ся): STEM// STEAM//STREAM»

Apr 11, 2024
Практичний інтенсив «Ресурси, стратегії, практики»// «Інструменти професійного розвитку педагогічного працівника через участь в освітянських мережевих спільнотах»
11 квітня 2024 року для співробітників центрів професійного розвитку педагогічних працівників відбувся практичний інтенсив на тему: "«Інструменти професійного розвитку педагогічного працівника через участь в освітянських мережевих спільнотах»

All news