НМЛ управлінської діяльності та забезпечення якості освіти

 





Семінар-тренінг для практичних психологів у межах методичного марафону «Стаємо сильнішими разом!»

Mar 2, 2023
У межах методичного марафону «Стаємо сильнішими разом!» 2 березня був проведений семінар-тренінг для працівників психологічної служби системи освіти Одеської області.

У межах методичного марафону «Стаємо сильнішими разом!» 2 березня був проведений семінар-тренінг для працівників психологічної служби системи освіти Одеської області.

Під час семінару-тренінгу були розглянуті питання інтеграції в дитячі спільноти дітей, які опинилися в умовах війни, пропозиції та рекомендації щодо створення безпечних умов навчання та отримання якісної освіти. 

Впродовж заходу тренерка Олена Солнцева висвітлила  важливість аспектів соціальної, психологічної та педагогічної інтеграції, особливості  соціальної адаптації та соціальної інклюзії в площині підвищення рівня  стресостійкості  та  резильєнтності, чинники, які допомагають дітям узгодити власні потреби, бажання й очікування з реальними можливостями, умовами соціального середовища, в якому вони опинилися. Також учасники були ознайомлені з етапами надання  психологічної підтримки дітям, реагування на травматичні події сьогодення. Завдяки участі у групових вправах практичні психологи проаналізували сприятливі умови, набутий життєвий досвід та  проблеми, які можуть виникнути під час інтеграції тієї чи іншої дитини. Напрацювання учасників були направлені на визначення  індивідуальної траєкторії інтеграції у дитячу спільноту дитини, яка опинилася в умовах війни.

Невід’ємною часниною семінару-тренінгу було ознайомлення з навчально-методичними ресурсами ОДГ/ОПЛ для розвитку демократичної взаємодії в дитячій спільноті  міжнародної освітньої платформи «Living Democracy». Тренерка Тетяна Кифоренко опрацювала з учасниками добірку навчальних активностей, необхідних для соціальної адаптації, інтеграції, інклюзивності й самореалізації особистості, а саме вправи «Букет квітів», «Наш герб», «Серця», «Імена – це більше, ніж просто букви», «Права дітей – витвір мистецтва», «Перші враження», «Я бачу... Я думаю...  Я відчуваю...» та ін. Дані вправи сприятимуть розвитку в дітей толерантності, емпатії, а отже згуртуванню дитячої спільноти через визначення ефективних стратегій комунікації.

Впродовж онлайн-заходу  учасники відмітили, що в умовах війни дорослі та діти переживають низку екстремальних ситуацій, неминучим наслідком яких є відсутність можливості забезпечення базових потреб людини, зокрема потреби в безпеці, та порушення стабільної картини світу. Тому підтримка дітей та їх родини в проблемних ситуаціях є вкрай необхідною.

Методичний марафон «Стаємо сильнішими разом!» проводиться у межах реалізації Швейцарсько-українського проєкту «DECIDE – Децентралізація для розвитку демократичної освіти».